Terug naar de website
Bron-URL: http://www.ipsnews.be/artikel/arabische-lente-stimuleert-illegale-ivoorhandel
EGYPTE

Arabische Lente stimuleert illegale ivoorhandel

BRUSSEL
, ( ) —

In Egypte bloeit de illegale handel weer volop, onder meer als gevolg van de Arabische Lente. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF) en de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Mediaviewer
Ivoorproducten in een winkel in Guangzhou, China. De verhoogde vraag vanuit China en een gebrek aan controle zijn verantwoordelijk voor de stijging van de illegale ivoorhandel in Egypte.

De onderzoekers van Traffic, een onderzoeksprogramma van WWF en IUCN, telden in maart en april 2011 8343 ivoren voorwerpen die openlijk werden verkocht in Cairo, het ivoorsnijcentrum van het land. In Luxor werden nog eens 918 voorwerpen geteld.

Bij het laatste onderzoek, in 2005, was het aanbod van illegaal ivoor met 43 procent gedaald ten opzichte van 1998. Vorig jaar bedroeg de daling ten opzichte 2005 amper 10 procent. "De bemoedigende achteruitgang van de illegale ivoormarkten in Egypte tussen 1998 en 2005 is zijn dynamiek kwijt", zegt Tom Milliken, de ivoorhandelexpert van Traffic.

Geen ordehandhaving

"Egypte blijft een van Afrika's grootste markten voor illegale ivoren voorwerpen", staat in het rapport. "In Egypte kunnen ivoren voorwerpen, oude en nieuwe, niet worden verkocht zonder speciale vergunning, maar nog nooit is er een afgeleverd."

De oorzaak van de bloei van de illegale ivoorhandel is de afwezigheid van ordehandhaving en de groeiende vraag uit China, stelt het rapport. Van regeringsfunctionarissen vernam Traffic dat er sinds 2009 slechts tweemaal illegaal ivoor in beslag is genomen, telkens op de luchthaven van Cairo. Sinds 2003 is er in geen enkele Egyptische winkel ivoor geconfisqueerd.

China

In 2005 waren Spaanse, Italiaanse en Amerikaanse toeristen nog de belangrijkste kopers van Egyptisch ivoor. Nu kopen Chinezen de helft van alle ivoor. Ze bieden soms tot 40.000 euro.
Volgens onderzoek dat milieuorganisatie Elephant Family en de Aspinall-stichting vorig jaar in de Chinese ivoorcentra Guangzhou en Fuzhou lieten doen, is de Chinese handel in ivoren voorwerpen meer dan verdubbeld sinds 2004.

Volgens milieuorganisaties is de bloeiende ivoorhandel verantwoordelijk voor de toename van de illegale olifantenjacht in Afrika. Elk jaar stijgt het aantal gedode olifanten. De stropers organiseren zich steeds vaker in professionele misdaadbendes en beschikken over geavanceerde apparatuur zoals nachtkijkers en helikopters.